Werken met deadlines in Toledo

De studentenbevraging van november 2020 biedt ons heel wat informatie over hoe de studenten de nieuwe onderwijssituatie inschatten. Van alle studenten die aangaven dat het opleidingsonderdeel (OPO) voor hen niet zo vlot verliep, stelde ongeveer de helft dat zij meer duidelijkheid wilden over wat er voor dat OPO van hen verwacht werd.

Deze suggestie zou kunnen gaan over het duidelijker formuleren van leerdoelen, over het expliciteren van de relatie tussen leerdoelen en studiematerialen of over het bekendmaken van deadlines van taken, opdrachten, toetsen, permanente evaluaties …

In deze digitaleren-tip focussen we op het gebruik van einddatums in Toledo: welke hulpmiddelen heb je als docent om over de deadlines van taken, opdrachten of toetsen te communiceren? 

De benaming van een deadline in Toledo is een “einddatum”.

  1. Maak kennis met de Blackboard kalender
  2. Maak kennis met einddatums
  3. Beperkingen en voordelen van einddatums in Toledo
  4. Meer ondersteuning

1. Maak kennis met de Blackboard kalender

Toledo beschikt over een Blackboard kalender. Dit is een agenda die zowel docenten als studenten kunnen vinden via het Tool-menu op de Toledo-startpagina.

Voeg je als docent of student hier een nieuwe gebeurtenis toe, dan is dit een persoonlijke gebeurtenis, enkel zichtbaar in jouw versie van de Blackboard kalender.

Elke docent heeft in de eigen Toledo-cursussen ook toegang tot een cursusagenda (via het Configuratiescherm > Cursustools > Cursusagenda). Deze toont een gefilterde weergave van de Blackboard kalender voor dit vak.

Plaats je als docent in deze cursusagenda een nieuwe gebeurtenis, dan kan je kiezen of dit een persoonlijke of een cursusgebeurtenis is. Kies je voor een specifieke cursus, dan is deze zichtbaar voor iedereen die lid is van de cursus, dus ook voor de studenten.

Maak je dus voor elke taak, opdracht of toets op de dag van de deadline een gebeurtenis in de cursusagenda, dan zullen alle studenten ook in hun agenda deze deadlines zien.

In de figuur hieronder zie je de agenda voor één cursus. Via de filters links onderaan kan je ook meerdere cursussen combineren. Via het Tool-menu en de optie Blackboard kalender krijg je alle gebeurtenissen van alle cursussen te zien.

Om studenten vanuit jouw cursus ook rechtstreeks de cursusagenda te laten openen, maak je in het cursusmenu best een toolkoppeling naar de Blackboard kalender. Deze koppeling kan je een duidelijke naam geven, zodat studenten ook in jouw cursus gemakkelijk de weg naar de agenda vinden.

Dit is de meest efficiënte manier om alleen de deadlines kenbaar te maken aan studenten. Studenten kunnen hierbij dan ook nog hun eigen gebeurtenissen in hun agenda toevoegen om bv. in te plannen wanneer ze aan de taken of opdrachten zullen werken.

Vaak moeten studenten echter ook in Toledo zelf iets indienen via een opdracht of een toets. Deze beoordelingstools in Toledo hebben een einddatum waarmee je aangeeft wanneer iets ten laatste moet ingediend zijn. Je leert er meer over in het volgende deel.

2. Maak kennis met einddatums

Wanneer jij zegt dat een taak, opdracht of toets ten laatste op een specifieke dag op een specifiek tijdstip moet afgewerkt en ingediend zijn, dan spreek je over een deadline. 

In Toledo maak je deze deadlines hard door een einddatum in te geven bij Toetsen, Opdrachten of Grade Center-kolommen.

Hoe je dat doet en waar studenten dit dan zien, kan je raadplegen via de onderstaande tabbladen.

 

 

3. Beperkingen en voordelen van einddatums in Toledo

Geen Yin zonder Yang, dus het werken met einddatums heeft een aantal beperkingen:

  • Vermoedelijk moet je – omwille van afspraken binnen de opleiding – ook nog in andere overzichten je deadlines doorgeven.
    Dat is inderdaad dubbelwerk.
    • Een mogelijke oplossing
      Via de bestanden in een Microsoft Team is het eenvoudig om als docententeam een overzicht van alle deadlines in een Excel-blad bij te houden. Door dit bestand – via insluiten – ook te delen in de Toledo-community van de opleiding kan je ook studenten inzage geven in deze meer globale planning.
  • De deadline van een opdracht of toets wordt pas zichtbaar wanneer deze opdracht of toets zelf zichtbaar is.
    • Een mogelijke oplossing
      Door gebruik te maken van de eigenschap: “Weergeven vanaf:” kan je deadlines in Toledo systematisch vrijgeven. Samen met de studenten kan je bv. afspreken om nieuwe opdrachten of toetsen telkens op een vaste weekdag beschikbaar te stellen, één of twee weken voor de einddatum verstreken zal zijn.
  • Toledo voorziet helaas nog niet in einddatums per groep voor een opdracht of toets. Heb je meerdere klasgroepen die parallelle lessen of labo’s hebben en daardoor dus ook verschillende deadlines voor opdrachten of toetsen? Dan heb je extra werk om ook de einddatums per groep te differentiëren.
    • Een mogelijke oplossing
      Per labogroep of voor de labogroepen die dezelfde planning volgen, maak je een afzonderlijke map met adaptieve inhoud. Opdrachten en toetsen worden dan via deze map aangeboden, waardoor ze enkel voor de juiste studenten zichtbaar zijn. Het betekent wel dat je in je cursus voor één opdracht of toets wel meerdere opdrachten of (kopies van) toetsen zal moeten aanmaken.

Gelukkig zijn er ook voordelen (anders was dit geen tip geweest):

  • De Blackboard kalender combineert alle gebeurtenissen over de vakken van de studenten heen. Dus in deze kalender kunnen de studenten een overzicht hebben van alle einddatums voor opdrachten, toetsen en Grade center-kolommen samen met andere gebeurtenissen die voor cursussen gepland zouden zijn.

    Deadlines in Agenda

  • Studenten kunnen de informatie uit de Blackboard kalender toevoegen als extra kalender in hun Office 365-omgeving en op die manier in Office 365 zowel hun persoonlijke agenda, hun lessenrooster (uit SAP) als hun deadlines (vanuit Toledo) samen zien.

    Onderstaande video informeert de studenten o.m. over deze mogelijkheden.

 
  • Bij studenten wordt de informatie over deadlines bij elke opdracht of toets ook expliciet vermeld. De kleur verandert ook naarmate de einddatum nadert.

    Deadlines bij items en tags
  • Studenten krijgen in het Toledo-Voortgangsbord een grafiek voor onderdelen die met beoordeling te maken hebben. Klikken ze hierop door, dan verschijnen ook de ingestelde einddatums in de detaillijsten. Nog niet van cursustaken, we hebben het al gevraagd.

    Deadlines in het voortgangsbord

  • Eens je met data (en dus ook einddata) in je cursus aan de slag gaat, is er het handige hulpmiddel “Datumbeheer” om vanuit één overzicht ingestelde data van het vorige academiejaar in batch te kunnen aanpassen.

    Deadlines Datumbeheer

4. Verdere ondersteuning

Zoals je merkt heb je binnen Toledo meerdere hulpmiddelen om de deadlines van taken, opdrachten, toetsen … op te geven. De juiste keuze bestaat niet, de goede keuze is wel een doordachte keuze en bij voorkeur ook een keuze binnen de opleiding.

Wil je hierover graag verder in overleg gaan of geholpen worden om dit in jouw cursus toe te passen, dan kan je nog steeds een afspraak maken voor een ICTO-sessie of een ICTO-medewerker uitnodigen op een vergadering van het kern- of onderwijsteam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *