Nieuw Toledo-portaal en ICTO-sessies voor docenten

Wat staat er gepland?

Vanaf 1 februari 2016 zal al wie naar Toledo surft via http://toledo.odisee.be, meteen aanmelden op het nieuwe Toledo-portaal en de nieuwe gebruikersinterface *.

uitoledo-login

Deze nieuwe interface werd grondig voorbereid op basis van een onafhankelijk onderzoek bij eindgebruikers. Test-versies werden 6 maanden aangeboden om zoveel mogelijk feedback te kunnen krijgen. Op 1 februari wordt deze nieuwe interface voor Odisee in productie genomen. De komende weken en maanden wordt verder ontwikkeld aan de mogelijkheden. Tot het einde van het academiejaar bieden we daarenboven ook de mogelijkheid om de oude interface nog te gebruiken. Laat ons dan wel zeker weten waarom u deze toch nog nodig heeft.

Met deze tip wil ICTO zowel studenten als docenten informeren en de docenten de mogelijkheid bieden om zich in te schrijven voor de individuele ICTO-sessies in het begin van februari.

 

Wat zijn de voornaamste wijzigingen voor de studenten (en docenten)?

De verschillende tabbladen van Toledo verdwijnen en elke gebruiker start in Toledo op het geheel nieuw ontworpen Toledo-portaal.

1

Centraal en prominent staat de lijst van al jouw inschrijvingen. Dit zijn alle cursussen en communities waarvoor je in Toledo ingeschreven bent.

2

Dankzij de handige filter (op cursus of community, op favorieten, enz…) kan je deze lijst overzichtelijk houden. Door middel van de tekstfilter zie je daarenboven binnen enkele toetsaanslagen die ene cursus die je nodig hebt.

uitoledo-inschrijving-filter

3

Door een tegel met een ster als Favoriet aan te duiden, komt deze steeds vooraan in de lijst van inschrijvingen. Daarenboven kan je met het filter “Favorieten” de hele lijst beperken tot deze inschrijvingen. Handig om bv. alleen de cursussen en community’s voor dit semester in de lijst te zien.

4

Een cijfer in de tegel toont hoeveel wijzigingen (updates) werden aangebracht aan de cursus of community. Zijn er geen wijzigingen, dan zie je gewoon een postbakje. Klik je op het cijfer, dan krijg je het overzicht van de wijzigingen in deze cursus of community.

uitoledo-updates-cursus

5

Om een overzicht te krijgen van alle updates die gemaakt werden in Toledo, klik je in de bovenste navigatiebalk op het postvakje. Alle updates worden chronologisch weergegeven.

uitoledo-updates-lijst

Dankzij de optie “Bekijk alle updates” kom je op een overzicht waar je ook in kan zoeken en filteren.

uitoledo-updates-filter

6

Vanaf 1 februari worden de valvenberichten en mededelingen niet meer tussen de updates getoond, maar kan je deze afzonderlijk bekijken via het vliegtuig in de bovenste navigatiebalk.

uitoledo-berichten

Ook hier zorgt de link “Bekijk alle berichten” voor een overzicht met verschillende filtermogelijkheden.

De module What’s Recent bestaat dus niet meer en werd vervangen door de combinatie van het vliegtuig (berichten) en het postvak (updates). Deze keuze werd ingegeven door interviews met studenten en de vele suggesties die daaruit voortvloeiden.

7

Klikken op de 3 punten van elke tegel opent een venster waar je informatie krijgt over deze cursus en jouw inschrijving. Afhankelijk van je rol binnen deze cursus of community kan je ook aanpassingen doen. Dit wordt de snelste manier om je bijvoorbeeld uit te schrijven of de meldingsinstellingen (Welke updates krijg ik te zien?) aan te passen.

8

Klikken op de tegel zelf, bv. de naam, zorgt ervoor dat je de cursus of community binnen gaat. Ook in deze weergave zijn er aanpassingen gedaan. Zo is bijvoorbeeld vanaf 1 februari alles in een cursus ook aangepast voor het werken op een tablet of smartphone. De vroegere afzonderlijke mobiele toegang tot Toledo werd dus mee geïntegreerd in deze nieuwe interface.

9

De voormalige Quick links werden vervangen door een menu bovenaan rechts. Via de verschillende groepen, kan je snel doorklikken naar informatiepagina’s en toepassingen. Deze lijst is gepersonaliseerd op basis van je rollen in Toledo en de instelling(en) waaraan je verbonden bent.

uitoledo-menu

10

Via de groep Bestanden en portfolio’s krijg je ook toegang tot de portfolio-systemen. Odisee portfolio’s, Odisee projecten en Odisee coaching verwijzen m.a.w. naar de vroegere tabbladen My Portfolio’s, My Projects en Coaching. Terwijl Blackboard portfolio’s, Ontvangen Blackboard portfolio’s en Blackboard portfolio-sjablonen voorheen te vinden waren op het tabblad Toledo+.

Nieuw is de verwijzing naar

uitoledo-portfolios

 

 

Wat zijn de voornaamste wijzigingen voor de docenten?

Alles wat wijzigde voor de studenten, wijzigde vanzelfsprekend ook voor de docenten. Maar aangezien ook in de cursussen de interface werd aangepast, is het voor docenten interessant om ook bij volgende vernieuwingen even stil te staan.

uitoledo-cursus-interface

1

Hoewel de nieuwe interface een ingrijpende vernieuwing van Toledo betekent, is aan de onderliggende Blackboard-installatie niets gewijzigd. De mogelijkheden en toepassingen in een cursus of community (beschikbaarheid, inhoudsgebieden, toetsen, opdrachten, cijferlijst, enz…) zijn dus dezelfde gebleven.

2

Op vraag van docenten werden een aantal mogelijkheden wel zichtbaarder gemaakt. Zo kan je rechts bovenaan in een cursus of community nog steeds de bewerkingsmodus aan of uit zetten en wisselen naar de student preview, maar je kan ook snel de cursus of community via deze weg beschikbaar of onbeschikbaar maken.

uitoledo-cursus-beschikbaarheid

3

Het cursusmenu lijkt relatief ongewijzigd, maar schijn bedriegt. Vanaf nu is het mogelijk mappen, items en andere inhouden door slepen en loslaten te kopiëren of te verplaatsen naar andere plaatsen in de cursus.

uitoledo-cursus-verslepen

Bij het loslaten van het versleepte icoon, wordt gevraagd welke actie moet ondernomen worden.

uitoledo-cursus-verslepen-dialoog

De nieuwe treeview weergave van het cursusmenu laat trouwens ook toe om items en mappen te verslepen naar een dieper gelegen onderdeel van de cursus.

uitoledo-cursus-verslepen-treeview

4

Aan het configuratiescherm werden momenteel nog geen wijzigingen aangebracht. In de mobiele weergave verhuist het configuratiescherm echter wel automatisch van links onderaan naar een knop in navigatiemenu rechts bovenaan.

uitoledo-cursus-responsive

5

Ook een interessante aanpassing zijn de opvallende knoppen die verschijnen bij onderdelen van een inhoudsgebied (mappen, items, toetsen, enz…). Door middel van het oog maak je een onderdeel beschikbaar of onbeschikbaar en via het pijltje kan je een onderdeel helemaal naar boven verplaatsen. Ook kan je meteen voor of na het onderdeel een nieuw onderdeel toevoegen, dankzij de aanwezige +.

uitoledo-cursus-knoppen

6

Deze + herken je vanaf 1 februari ook bovenaan in de bewerkingsmodus AAN. Door op deze + te klikken, kan je een nieuw item, een map of één van de vele andere onderdelen aan de cursus toevoegen.

uitoledo-cursus-plusmenu

 

 

Hoe kan ik me als docent inschrijven voor een ICTO-sessie?

De nieuwe interface werd tijdens de bèta-periode goed onthaald door zowel studenten, docenten als ondersteuners.

Om docenten bijkomend de kans te geven zo snel mogelijk hun weg te vinden in de nieuwe interface, biedt ICTO tussen 1 en 10 febuari 2016 opnieuw individuele ondersteuningssessies aan.

Bekijk snel de mogelijkheden op jouw campus en reserveer een afspraak met één van de ICTO-medewerkers.

 

 

* Update voor studenten en docenten van academische opleidingen @ Odisee en CVO @ Odisee.

De meeste studenten en docenten van de academische opleidingen @ Odisee beginnen hun gebruik van Toledo via http://toledo.kuleuven.be/.

Ook via die weg zal de omschakeling naar het nieuwe portaal en gebruikersinterface de standaard worden. Bekijk de informatie op die pagina om op de hoogte te blijven van de timing.

uitoledo-kuleuven

Ook wie gebruik maakt van één van volgende adressen, zal automatisch naar de nieuwe portaal-pagina surfen:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Dag Stijn

    Dinsdag 2 feb is er kernteam. Dus ik kan nu niet meer inschrijven voor het ICTO-moment. Als ik er zelf echt niet wijs uit geraak, kan ik dan later nog advies vragen? of treffen we elkaar dan op de materniteit ???