Heb je zin om je digitale competenties verder aan te scherpen? We bieden je graag een blik op het opleidingsaanbod dat ICTO op dit vlak voorziet tijdens het tweede semester van het academiejaar. Naast de reguliere ondersteuning staan er namelijk enkele gloednieuwe modules op het programma.

Zowel beginnende als meer ervaren docenten kunnen deze modules volgen. Voor de beginnende docenten is dit in het kader van het Start-To-Teach@Odisee-traject; de modules worden tevens opengesteld voor alle docenten die verdere stappen willen zetten in het brede domein van educatieve technologie.

Je kan intekenen op verschillende workshops en e-courses in combinatie met coachingssessies, en dit over verscheidene thema’s. Zowel activerend lesgeven, blended leren als het gebruik van Toledo, Office 365 en studiemateriaal komen aan bod.

Freepik – Flaticon

Bekijk het opleidingsaanbod

Wat komt er aan bod?

In deze workshop krijg je een overzicht van diverse haalbare werkvormen waarmee je je studenten kan activeren tijdens de les, zowel op de campus als online. Op deze manier kan je je studenten meer eigenaar maken van hun leerproces. Met behulp van verschillende praktijkvoorbeelden, didactische en praktische tips leer je de gepaste ICT-tools op een doordachte manier inzetten.

Meer info en inschrijven

Voor de sessie op 10 maart op Campus Brussel of 19 april op Campus Sint-Niklaas

Wat komt er aan bod?

In deze module ga je aan de slag met de ABC-methodiek, een aanpak die je in zeven stappen helpt om je opleidingsonderdeel, een module, een reeks lessen, een leerlijn … te (her)ontwerpen naar een blended aanpak. Op basis van je vooropgestelde doel bepaal je welke leeractiviteiten en evaluatievormen je gaat inzetten. Het resultaat is een storyboard waarmee je je lessen concreet kan uitwerken. De module bestaat uit twee onderdelen:

 1. een online gedeelte in de vorm van een e-course, die je zelfstandig doorloopt
 2. een contactmoment op de campus in de vorm van een workshop, waarbij de nadruk ligt op het ontwerpen en het contact met je collega-docenten

Meer info en inschrijven

Wat komt er aan bod?

In deze module leer je meer over de brede waaier aan hulpmiddelen die Toledo biedt om zowel campusonderwijs, blended onderwijs als afstandsonderwijs vorm te geven. Je kiest uit onderstaande lijst één tot drie thema’s waarrond je wil werken:

 1. communicatie met studenten ondersteunen
 2. studenten informeren
 3. studiemateriaal aanbieden
 4. studenten evalueren
 5. differentiëren in het leerproces (vanaf trimester 3)
 6. het leerproces begeleiden (vanaf trimester 3)

Je verdiept je in deze thema’s in een e-course, die je zelfstandig doorloopt wanneer het jou past. Daarnaast kan je rekenen op begeleiding van je ICTO-coach tijdens twee individuele oefensessies. In mei organiseren we een uitwisselmoment, zodat je je ervaringen kan delen met collega-docenten.

Meer info en inschrijven

Wat komt er aan bod?

In deze module leer je meer over de wijze waarop je verschillende applicaties van Office 365 kan inzetten voor je onderwijs. Volgende thema’s komen aan bod:

 • een globaal overzicht van de mogelijkheden van Office 365
 • vlot kunnen werken met OneDrive
 • online lesgeven met Microsoft Teams
 • interactie tijdens een online les
 • online groepsinteractie en groepswerk

Je verdiept je in deze thema’s in een e-course, die je zelfstandig doorloopt op een moment dat het jou past. Daarnaast kan je rekenen op begeleiding van je ICTO-coach tijdens één of meerdere individuele begeleidingssessies. In mei organiseren we een uitwisselmoment, zodat je je ervaringen kan delen met collega-docenten.

Meer info en inschrijven

Wat komt er aan bod?

In deze module leer je meer over de verschillende vormen van studiemateriaal die je je studenten kan laten gebruiken tijdens hun leerproces. Je kiest uit onderstaande lijst één tot drie thema’s waarrond je wil werken:

 1. handboeken
 2. eigen e-publicaties
 3. eigen e-courses
 4. software
 5. activerende bouwstenen
 6. video

Je verdiept je in deze thema’s in een e-course, die je zelfstandig doorloopt wanneer het jou past. Daarnaast kan je rekenen op begeleiding van je ICTO-coach tijdens twee individuele oefensessies. In mei organiseren we een uitwisselmoment, zodat je je ervaringen kan delen met collega-docenten.

Meer info en inschrijven

Welke mogelijkheden zijn er nog?

Flat Icons – Flaticon

Naast het bovenstaande opleidingsaanbod wijzen we je ook graag nog op volgende mogelijkheden:

 • Heb je vragen over het didactisch of technisch gebruik van onderwijstechnologie, wil je graag advies bij de aanpak van blended onderwijs of online onderwijsactiviteiten, heb je graag ondersteuning bij het opzetten van digitale examens … ? Je kan je altijd individueel of in kleine groep inschrijven voor een ICTO-begeleidingssessie, waarbij je 30 minuten boekt om je vraag met een ICTO-medewerker te bespreken.
 • Wil je snel een overzicht van alle soorten professionalisering die ICTO aanbiedt? Ga naar het volledige professionaliseringsaanbod op het personeelsplatform en tik in de zoekbalk aan de linkerkant ‘ICTO’ in. Dan vind je ons volledige opleidingsaanbod op een rijtje.
 • Plan je graag een opleiding op maat van je team, bijvoorbeeld in het kader van een onderwijsdag? Op het personeelsplatform vind je een greep uit het aanbod op het vlak van educatieve technologie. Nieuwe ideeën of suggesties zijn ook zeker welkom. We gaan graag met jullie in overleg zodat de inhoud van de sessie(s) zo goed mogelijk aansluit op de verwachtingen en wensen van de opleiding en/of cluster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.