Over onopvallende schatten in Toledo…

Vele docenten werken ondertussen al meerdere jaren met Toledo. Aan de gebruikersinterface van Toledo werden de voorbije jaren kleine ingrepen gedaan die het klikken moeten helpen verminderen.

Deze kleine aanpassingen blijken onopvallend, waardoor docenten toch nog steeds de lange weg volgen, hoewel het ondertussen dus ook sneller kan.

In deze tip enkele voor de hand liggende mogelijkheden voor sommigen en echte ontdekkingen voor anderen.

Ter informatie
Het contextmenu in Toledo zit achter het kleine pijltje naar beneden dat pas verschijnt wanneer je met de muis over een onderdeel beweegt.

Contextmenu

1. Items beschikbaar en onbeschikbaar stellen

De meesten weten dat je bij het aanmaken van een map of item met de standaardoptie “Toestaan dat gebruikers deze inhoud weergeven” kan bepalen of dit nieuwe onderdeel zichtbaar of onzichtbaar is.

Velen kiezen het contextmenu en de optie “Bewerken” om nadien deze beschikbaarheid te wijzigen. Wist je dat je dit veel sneller kan aanpassen via het hangslot dat verschijnt rechts bovenaan het onderdeel?

Klik je op het hangslot, dan wissel je tussen beschikbaar en onbeschikbaar.

Klik je op het hangslot en kom je toch op de pagina “Bewerken” terecht, dan heb je ooit een begin- en einddatum ingesteld. De pagina “Bewerken” verschijnt omdat je die data moet aanpassen om de beschikbaarheid opnieuw in te stellen.

2. Onderdelen toevoegen op een specifieke plaats in de lijst

Met de grote + bovenaan elke map in Toledo kan je allerhande onderdelen toevoegen aan de map.

Wist je dat je in een bestaande lijst van onderdelen ook op een kleinere + kan klikken tussen 2 onderdelen om op die positie een nieuw onderdeel toe te voegen?

3. De volgorde van onderdelen aanpassen

Heb je een map met meerdere onderdelen, dan kan je deze onderdelen verslepen om de volgorde te veranderen.

Heb je een lange lijst en is jouw nieuwe onderdeel helemaal onderaan terecht gekomen, dan wil je dat regelmatig helemaal naar boven verplaatsen. Wist je dat je daarvoor het kleine pijltje kan gebruiken om het onderdeel met één klik helemaal bovenaan te plaatsen?

Soms wil je in de lijst ook meerdere onderdelen van plaats veranderen. Wist je dat je hiervoor rechts bovenaan van de lijst ook een icoon hebt, waarmee je eerst alle onderdelen op de gewenste plaats kan zetten en dan via Verzenden deze aanpassingen in één keer worden doorgevoerd?

4. Mappen en onderdelen kopiëren of verplaatsen

De standaard weergave van het cursusmenu toont slechts één niveau.

Wist je dat er ook een boomstructuur-weergave van het cursusmenu bestaat?

Wist je trouwens dat je mappen, items of andere onderdelen kan verplaatsen of kopiëren in je cursus door deze te verslepen naar de gewenste locatie in de boomstructuur (of het menu)?



5. Cursus-, folder- en itemstatistieken

Via Cursustools en Rapporten kan je vrij uitgebreide statistische rapporten opvragen over het gebruik van jouw cursus en de activiteit van studenten.

Wist je echter dat er voor docenten ook erg toegankelijke statistieken bestaan op het niveau van de cursus (1), elke map (2) en elk onderdeel (3)?

Voor de voorbije periode krijg je per dag een indicatie van:

  • Het totaal aantal acties van studenten in de cursus of map per dag
  • Het aantal studenten dat de cursus opende per dag

What’s old, What’s new, What should we know?



Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *