PlickersPlickers onderging een update, de nieuwe screencast vind je hier.

Wil je binnenkijken in de hoofden van al je studenten? Wil je snel en gemakkelijk een overzicht krijgen van antwoorden op meerkeuzevragen zonder al te veel technische drempels? Plickers biedt je een gebruiksvriendelijke, laagdrempelige oplossing. Je krijgt snel een grafiek door met je smartphone of tablet unieke codekaarten die de studenten in een bepaalde richting omhoog houden te scannen.

Plickers is net als andere interactieve antwoordsystemen zoals Socrative, Kahoot en Shakespeak prima geschikt om snel een zicht te krijgen op de voorkennis van de hele groep, als herhaling van de leerstof en om naar meningen te peilen. Bij Plickers heb je (naast een aantal afgedrukte codekaarten) echter slechts 1 mobiel toestel (met internetverbinding nodig) nodig.

plickers

In wat volgt vind je een stappenplan om met Plickers aan de slag te gaan.

Eenmalig voorbereidend werk

 • Selecteer een (herbruikbare) kaartenset (40 of 63 kaarten) via de menuknop ‘cards’ (je hebt de keuze tussen tussen standaard en grote ‘auditorium’ kaarten).
  Cards
  Druk de set af op stevig (vb. 200g) papier en snijd de codes uit (voorzie een witte rand van minstens 3 cm om de kaart vast te houden).
  Het is niet aangewezen om kaarten glanzend te lamineren (glanzende kaarten weerkaatsen het licht wat het scannen bemoeilijkt), mat lamineren kan wel.
 • Maak je klas(sen) aan via de knop ‘Classes’ en gebruik vervolgens de optie ‘+Add new class’, volg de wizard en voeg je studenten toe. Als je het systeem anoniem wil gebruiken volstaat het om een klas toe te voegen zonder leerlingen (standaard is er al een ‘lege’ Demo Class aanwezig).
  Classes  Add
 • Installeer de app ‘Plickers’ (die beschikbaar is voor iOS en Android) op je smartphone of tablet (tip: bij installatie op een iPad kies je in de app store voor ‘iPhone only’) en meld aan met je account.


Vragen aanmaken

Je kan vragen aanmaken via de website http://www.plickers.com of via de app op je smartphone of tablet.

 • Om een vraag aan te maken via de site klik je op ‘Library’, maak of selecteer je desgewenst een folder en klik je op ‘+ New Question’.
  Library Plickers
  Geef de vraag in en de verschillende antwoordopties, geef indien relevant aan wat het juiste antwoord is en klik op ‘Save’.
  Klik vervolgens op ‘+Add to Queue…’ en zet de vraag klaar voor de gewenste klasgroep.
  Add to Queue
 • Om een vraag aan te maken via de app open je ‘Plickers’ op je Smartphone/tablet, klik je de klas aan, klik je op ‘create’ en creëer je de vraag.
  IMG_0298 IMG_0303 IMG_0304
 • Herhaal deze processen voor het creëren van extra vragen.


Plickers in de klas

 • Deel de Plickers kaarten uit.
 • Open als leerkracht de Plickers app op je smartphone of tablet en zorg ervoor dat je een actieve internetverbinding hebt (mobiele data of wifi).
 • Om te antwoorden draaien de studenten hun antwoordletter (A, B, C, D) naar boven en tonen ze de code.
 • Klik je klas aan, selecteer een vraag, klik op ‘Scan’, tijdens het scannen krijg je een overzicht, als je klaar bent klik je onderaan op het vinkje en krijg je een samenvattende grafiek.
  Klas Vraag IMG_0300 IMG_0301 Grafiek
 • Desgewenst kan je de resultaten ook projecteren voor de studenten via de ‘Live view’ van Plickers op je computer.
  Live view


Resultaten raadplegen

 • Resultaten kunnen achteraf geraadpleegd worden via ‘Reports’ in het menu van de Plickers website.
  Results

2 reacties

 1. Vandaag Plickers met succes uitgeprobeerd met een groep van 55 studenten in een groot lokaal.
  Zowel voor mij als voor de studenten een geweldige ervaring.
  Heel gebruiksvriendelijk en een ongelooflijke techniek!
  BALO campus Waas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *