DIGITALEREN.BE
Zet de klas eens op zijn kop! (de flipped classroom)
Pas jij ook nog het klassieke onderwijsmodel toe? Een theorieles geven en vervolgens studenten opdrachten of oefeningen geven die ze thuis moeten oplossen of voorbereiden tegen een volgende les? Probeer dit dan eens om te draaien. Maak een inspirerende opname of screencast van je les en vraag je studenten die te bekijken en eventueel aanvullend materiaal op de leeromgeving door te nemen als voorbereiding op de volgende les. Die volgende les vul je dan in met het laten uitvoeren van opdrachten of het laten maken van oefeningen, liefst binnen een groepsformule. Een deel van de les kan besteed worden aan het gezamenlijk bespreken van de oplossingen. Dit is het flipped classroommodel, sinds enkele jaren veel besproken binnen ICT in het onderwijs. Je gebruikt dan de lestijden niet meer om in klassieke zin les te geven maar wel om studenten te begeleiden bij het toepassen van de te verwerken leerstof.
(figuur overgenomen van https://www.flickr.com/photos/ajc1/8615353879/in/photostream/ / license)
Deze manier van werken maakt dat studenten heel actief bezig zijn met de leerinhouden en zorgt voor een betere en snellere verwerking. Het is een model dat helemaal past in het adagio van actief leren, actieve betrokkenheid van de student en van blended learning. Voor jou als docent betekent het een verschuiving in de manier waarop je je onderwijsopdracht invult, van veeleer presentator naar eerder begeleider/coach. Ook voor de student is er een drastische rolverschuiving, van eerder passief ondergaan, naar actief leerstof verwerken en toepassen.
Moeilijk is het niet. Met een headset alleen kan je al aan de slag, en als je jezelf in beeld wil, heb je nog een webcam nodig. Om een screencast te maken van je les hoef je echt geen computernerd te zijn. Alleen met PowerPoint kan je bijvoorbeeld al een heel eind komen door je stem eraan toe te voegen, tijden per slide in te stellen en je presentatie te bewaren als een filmpje. Wil je wat verder gaan en in je filmpje bijvoorbeeld ook websites tonen of schermen van softwaretoepassingen, dan kan je gebruik maken van echte screencastsoftware. Zo kan je bijvoorbeeld gratis gebruik maken van Jing of van Screenr. Wil je meer functionaliteiten of meer bewerkingsmogelijkheden achteraf, dan is Camtasia de geschikte tool. Wist je trouwens dat ICTO over een opnamelokaaltje beschikt waar je gebruik kan maken van bv. een green screen en verbeterde stemopname en belichting (campus Brussel)?
Een filmpje waarin je leerstof behandelt, is natuurlijk nog maar het begin. Een kritische succesfactor om het flipped classroommodel te laten slagen, is het ontwerpen van goed gekozen en relevante opdrachten en oefeningen.
Deze infografiek van Kennisnet Nederland illustreert mooi alle aspecten van de flipped classroom.
Dat je met het flipped classroom principe heel creatief en vindingrijk aan de slag kan, toont dit voorbeeld aan: Start a Reading Revolution: Flip Your Class With Blogs
Voor verdere informatie en ondersteuning, één adres: ICT-ICTO.