DIGITALEREN.BE
Studenten laten werken met de Portfoliosites in het digitale portfolio
Aan Odisee werken verschillende opleidingsteams met een digitaal portfolio. Ze zetten dit in als middel om studenten te begeleiden in de ontwikkeling van hun competenties, als persoon en als professional. Dit gebeurt voornamelijk in het kader van stages, werkplekleren of de opvolging van een leerlijn in de opleiding. Het meest gebruikte portfolio is het Odisee portfolio, dat te bereiken is via Toledo en opgezet is in de omgeving cumlaude Learning.
Is het Odisee portfolio nog volledig nieuw voor jou? Dan raden we je aan om eerst de Digitaleren-tip Het digitaal portfolio in een vernieuwd jasje te raadplegen. Daarin komen de verschillende mogelijke portfolio-onderdelen aan bod, namelijk:
- de Mappen-module, waarin studenten onder andere met behulp van een activiteitenplan stapsgewijs hun voortgang kunnen bijhouden
- de Skills-module, waarmee je inzicht kan krijgen in de ontwikkeling van de competenties van je studenten
- de Portfoliosites-module, waarmee studenten themapagina’s kunnen ontwerpen
In deze Digitaleren-tip zetten we graag de Portfoliosites-module in de kijker. Met deze module kunnen studenten creatief aan de slag gaan door op zich staande webpagina’s te ontwerpen en te delen. Je kan de studenten bijvoorbeeld vragen om een portfoliosite op te zetten om:
- zichzelf voor te stellen in het kader van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)
- de organisatie of het bedrijf te presenteren waar hun stage of werkplekleren doorgaat
- een opdracht uit te voeren, gekoppeld aan bijvoorbeeld een beurs- of bedrijfsbezoek
- de resultaten van een project te bundelen
- …
Figuur 2: Voorbeeld van een portfoliosite waarin een stagebedrijf wordt voorgesteld
De mogelijkheden en nieuwigheden op een rijtje
Sommige functies binnen de Portfoliosites-module zijn al een tijdje beschikbaar maar nog niet breed bekend; andere opties zijn uitgebreid of recent toegevoegd. We lijsten hieronder graag een aantal mogelijkheden én nieuwigheden van de portfoliosites op, zodat je helemaal mee bent.
Een portfoliosite kan je beschouwen als een lege webpagina, waaraan je verschillende blokjes inhoud kan toevoegen. De editor die studenten hiervoor gebruiken, is vergelijkbaar met degene die je als docent inzet voor de e-books, namelijk cumlaude Author.
Studenten kunnen tekst combineren met diverse soorten media, zoals afbeeldingen, audio- of videofragmenten. Er zijn een aantal secties met een vaste structuur voorhanden, die men kan selecteren en waaraan men zelf inhoud kan toevoegen.
Figuur 3: Een nieuw onderdeel of sectie toevoegen aan een portfoliosite
Daarnaast kunnen studenten in een portfoliosite pagina’s toevoegen of documenten uploaden, waarbij zij extra toelichting kunnen plaatsen. Ook qua opmaak van de tekst zijn er wel wat mogelijkheden: het lettertype, de lettergrootte en -kleur kan je variëren, je kan een tabel toevoegen …
Figuur 4: Een sectie met een YouTube-video en een sectie met documenten, een link en bijhorende toelichting
Om studenten alvast wat houvast te geven, dienen zij bij de start een portfoliositesjabloon te kiezen. Zo’n sjabloon biedt al enkele secties standaard aan, die men naar wens kan aanpassen en verder kan aanvullen met nieuwe secties. Zo bouwt men de portfoliosite geleidelijk op.
Tot nu bood het systeem twee portfoliositesjablonen aan. Sinds een recente update is het echter ook mogelijk om een eigen portfoliositesjabloon toe te voegen. Wil je dus bijvoorbeeld vanuit de opleiding een opleidingsspecifiek portfoliosjabloon voorzien, met een aantal vaste rubrieken die de studenten dienen in te vullen? Dat kan vanaf nu! De verantwoordelijke voor de portfolio’s binnen de opleiding kan samen met ICTO vastleggen hoe het portfoliositesjabloon er dient uit te zien en welke onderdelen hierin zeker aan bod moeten komen. Daarna geeft ICTO de studenten toegang tot dat sjabloon en kunnen zij dit aanvullen met de gewenste info.
Figuur 5: Keuze voor het opleidingsspecifieke sjabloon ‘Oogzorg Persoonlijke fiche’, naast de standaard sjablonen
Standaard is de foto op de startpagina van het portfolio van een student een Odisee-afbeelding.
Figuur 6: Standaard Odisee-afbeelding op de startpagina van een portfolio
Sinds kort is het ook mogelijk om een portfoliosite, die een student heeft aangemaakt, op de startpagina van het portfolio te laten verschijnen. Deze portfoliosite kan tevens gebaseerd zijn op een opleidingsspecfiek portfoliositesjabloon (zie puntje hierboven).
Figuur 7: Portfoliosite op de startpagina van een portfolio
Studenten kunnen op een eenvoudige manier externen uitnodigen om hun portfoliosite te raadplegen. Als zij bijvoorbeeld hun portfoliosite willen delen met hun mentor op hun stage- of werkplek, kunnen zij hiervoor vanuit het systeem een e-mail versturen. Van zodra een portfoliosite gedeeld is, kunnen studenten bij wijzigingen ook updates versturen.
Figuur 8: Een portfoliosite delen door een uitnodiging naar een externe te versturen
De mentor ontvangt een bericht met een link. Wanneer men daarop klikt, opent een webpagina waarop men de portfoliosite kan raadplegen.
Iemand die is uitgenodigd om een portfoliosite te raadplegen, kan hierop ook feedback geven. Als begeleider van de hogeschool heb je automatisch toegang tot de portfoliosites van je studenten via hun portfolio en kan je via die weg feedback geven.
Waar je vroeger enkel voor de volledige portfoliosite feedback kon geven, kan dit nu ook per onderdeel. Door het tekstballonnetje bij een onderdeel aan te klikken, opent een venster waarin je een of meerdere boodschappen kan typen.
De student kan de feedback ook raadplegen via de portfoliosite. Zowel de feedback per onderdeel als de algemene feedback wordt aangeduid met een rood vierkantje met een cijfer. Wanneer de student hierop klikt, opent het venster met de feedback van de begeleider en/of mentor.
Figuur 9: Feedback op een (onderdeel van een) portfoliosite raadplegen
Wil je graag zien hoe een student concreet aan de slag kan gaan met de portfoliosites? Dan kan je een van onze instructiefilmpjes bekijken.
Vragen en/of interesse?
Werk je binnen je opleidingsteam al met de Odisee portfolio's maar heb je graag nog wat extra toelichting bij de Portfoliosites-module?
Ben je op zoek naar een originele manier om studenten iets te laten voorstellen? Misschien kan de Portfoliosites-module hierop een antwoord bieden.
In beide situaties gaan we bij ICTO graag met jou en het opleidingsteam in gesprek. Je kan hiervoor een ICTO-begeleidingssessie boeken of rechtstreeks contact opnemen met Evelien Van Laere.