Interactie tijdens live online lessen

UPDATE SEPTEMBER 2022 in verband met Mentimeter: Sinds de start van het academiejaar 2022-2023 kunnen alle docenten en studenten van Odisee werken met Wooclap, dit ter vervanging van Mentimeter. Je kan een professionele individuele licentie voor Wooclap aanmaken. Meer informatie vind je in de Digitaleren-tip ‘Interactief presenteren met Wooclap’.

Afgelopen week hebben al heel wat docenten hun eerste online lessen live gegeven via MS Teams. Wist je dat het ook in online lessen mogelijk is om op een laagdrempelige manier extra interactie te genereren?

Eerder werd reeds aangegeven dat het niet wenselijk is om studenten toe te laten verbaal vragen en/of opmerkingen te formuleren tijdens online lessen met grote groepen, aangezien dit kan leiden tot chaos en door elkaar praten. Binnen MS Teams is er de chatfunctie, die je kan inzetten om studenten vragen te laten formuleren. Deze vragen kan je dan laten modereren door een student of je kan ervoor kiezen om elke 20 minuten zelf te chat te bekijken. Als je studenten dan aanmoedigt om de ‘interessante vragen’ te liken, krijg je onmiddellijk een goed beeld waarop je wel en niet moet ingaan.

Ook groepswerk kan je ondersteunen via MS Teams. Wanneer je de groepsindeling hebt afgesproken met studenten, laat hen dan zelf een groepschat voor dat groepje aanmaken via de chatfunctionaliteit van MS Teams. Hierdoor kunnen ze even in hun groep werken en overleggen via chat of mini-video-vergadering, om daarna weer terug te keren naar de online les met de docent. Ook hierbij is het slim dat je als docent de les laat doorlopen voor jezelf, zodat ze altijd terug kunnen vallen op jouw hulp.

Maak een groep aan in de chat
Je kan met deze groep chatten of webconferencen

Uiteraard kan je ook gebruik maken van andere tools of technologieën om naar de mening van studenten te vragen en hen actiever bij de les te betrekken. In eerdere Digitaleren-tips werden reeds de mogelijkheden van Padlet en Mentimeter uit de doeken gedaan om deze in te zetten tijdens de lessen. Ook voor online live lessen kunnen deze tools ingezet worden.

Padlet biedt jou de mogelijkheid om heel snel een interactief prikbord te creëren waarop leerlingen via een link of QR-code zelf inhouden kunnen plaatsen die ze ook van elkaar kunnen zien. Inhouden kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen, video en audio. Wanneer er met een tablet of smartphone gewerkt wordt kan er bijvoorbeeld meteen een foto gemaakt en gepost worden. In onderstaand instructiefilmpje wordt alles beknopt uitgelegd.

Mentimeter is een online tool met verschillende vraagtypes, die studenten toelaat te reageren tijdens de lessen via hun smartphone, tablet of laptop. Als docent kan je op een intuïtieve manier een online interactieve presentatie maken en deze met jouw studenten delen. Elke Mentimeter-presentatie krijgt een unieke code. Voor studenten volstaat het om via de browser naar https://www.menti.com/ te surfen en de juiste code in te geven. Dit kunnen ze ook doen door op voorhand de Mentimeter-app te installeren. In onderstaand instructiefilmpje wordt alles beknopt uitgelegd.

Met de gratis versie van deze tools kom je al een heel eind, maar weet dat Odisee ook over PRO-licenties beschikt.
Interesse in een PRO-licentie voor Padlet en/of Mentimeter, stuur dan een e-mail naar ict-icto@odisee.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *