Kortelinks en QR-codes van Odisee

Veel docenten beschikken over een cursustekst en gebruiken extra materiaal. Vaak zijn er kennisclips, oefeningen of websites die studenten kunnen gebruiken tijdens het semester. Zowat al het studiemateriaal wordt online aangeboden, dus is het logisch om verwijzingen te maken naar dat materiaal d.m.v. links. Elke link die je ergens opneemt in studiemateriaal kan breken of verouderen. 

Overal altijd alle links die je hebt gebruikt moeten aanpassen, kan een ware nachtmerrie worden. Misschien kan je jouw belangrijkste links anders beheren en onderhouden?

In deze Digitaleren-tip laten we je kennismaken met de Odisee Kortelink- en QR-code-generator waarmee docenten gratis (samen) 5.000 dynamische kortelinks en QR-codes kunnen beheren. Enkele collega’s getuigen over de mogelijkheden.

Huh? Kortelinks én QR-codes?

Een kortelink is een kort internetadres dat wordt gebruikt om de bezoeker door te verwijzen naar een (vaak) lang internetadres.

Een QR-code is een code die gelezen wordt door middel van een QR-code-reader op een smartphone, tablet of pc. De informatie in de barcode kan verwijzen naar om het even welk internetadres, zoals het adres van een afbeelding, een bestand (PowerPoint, PDF), een YouTube-video, een kennisclip of… een kortelink.

Een dynamische kortelink (of QR-code) is een kort internetadres dat (of een QR-code die) niet meer wijzigt, ook al verander je het internetadres waarnaar doorverwezen wordt.

  • De kortelink https://qr.odisee.be/icto/inschrijven bestaat sinds 2020. Eerst verwees de link maandelijks naar een nieuw Tolinto-evenement en sinds 2021 verwijst het naar een Microsoft Bookings-formulier.
  • Overal waar de link vermeld werd op Digitaleren, in de ICT-kennisdatabank en op odisee.be, kon dezelfde link behouden blijven.

Odisee Kortelink-/QR-code-generator

Met de Odisee Kortelink- en QR-code-generator beschikken docenten over een platform voor het beheer van (samen) 5.000 dynamische kortelinks en QR-codes.

Kortelinks en QR-codes worden beheerd in projecten. Standaard worden projecten aangemaakt op het adres https://qr.odisee.be. Wanneer je geen QR-codes nodig hebt maar enkel de kortelinks wil gebruiken, is het ook mogelijk om een project met als basisadres https://go.odisee.be te gebruiken.

Waarom werken met kortelinks of QR-codes?

Patrick Plovyt
Docent Energietechnologie

Ik laat de studenten de QR-codes gebruiken tijdens de labo-opgaves van het OPO “Procesinstrumentatie en regelkringen”.

Naar ik me herinner heb ik niet echt moeilijkheden gehad bij de creatie ervan. Voor de rest kan ik je zeggen dat de studenten hierdoor de info die op internet te vinden is, gemakkelijk kunnen bereiken.

Enkel een win dus 😉. 

En misschien hebben ze daardoor wel de smaak te pakken om nog wat verder te zoeken, wat het eigenaarschap en het levenslang leren zeker ten goede komt.

We mogen dan wel volop in het digitale tijdperk leven, een flyer, poster of ander drukwerk blijft belangrijk en nodig. QR-codes blijven dus ook nodig. 

Het is erg handig om op https://go.odisee.be in een paar korte stappen een QR-code te kunnen aanmaken waarvan je weet dat je die later nog kan laten verwijzen naar een andere pagina. 

Heel leuk bij deze toepassing is dat je de look van de QR-code kan aanpassen en zo bv. het logo en de kleuren van de hogeschool kan gebruiken in de QR-code in plaats van het standaard zwart. En, je hebt er meteen ook een korte URL bij die je erbij kan vermelden, voor wie geen QR-codes kan scannen. 

Wim Pauwels
Medewerker Campus Schaarbeek

Joris Desseyn
Medewerker ICT in Onderwijs

We gebruiken QR-codes op geplastificeerde fiches die we in klaslokalen of vergaderzalen aan de deur of bij toestellen voorzien o.m. om te verwijzen naar kennisclips of andere instructievideo’s.

Op YouTube kan je een gepubliceerde video niet vervangen door een nieuwe en moet je dus de nieuwe video opladen. Die nieuwe video heeft ook telkens een nieuwe URL. Gelukkig maken we geen QR-codes van die URL zelf, maar gebruiken we https://qr.odisee.be.

Het volstaat om bij de QR-code de oude YouTube-link te vervangen door de nieuwe en we weten dat alle fiches en ook al onze artikelen of Digitaleren-tips naar de juiste YouTube-video verwijzen.

Meer leren?

De Quicksheet Kortelinks en QR-codes werd herwerkt. Je maakt kennis met de mogelijkheden en voor verschillende soorten studiemateriaal leer je kortelinks en QR-codes aanmaken en gebruiken.

Meer zien?

Bekijk dan de YouTube-playlist met kennisclips die horen bij de Quicksheet of alvast een selectie van 2 kennisclips hieronder.

Meer weten?

Maak een afspraak voor een ICTO-begeleidingssessie om de mogelijkheden voor jouw situatie samen te bekijken en een persoonlijk project aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *