Studiemateriaal in academiejaar 2021-2022

Odisee heeft besloten om vanaf volgend academiejaar via Standaard Boekhandel uitsluitend nog de handboeken te verkopen. 

De zelfgeschreven cursusteksten van docenten worden online én gratis aan studenten aangeboden in twee elektronische publicaties;
e-book én pdf. Studenten krijgen toegang tot het studiemateriaal via de toepassing “Mijn studiemateriaal” in het vernieuwde studentenplatform én via een integratie in elke Toledo-cursus.

Deze beslissing sluit het gebruik van een papieren versie niet uit maar legt de keuze voor papier op vraag van de studenten bij de studenten. Docenten krijgen hierdoor ook meer ruimte voor de ontwikkeling en verrijking van de cursus omdat de deadline kan verschuiven naar begin september of bij een module, minstens 1 week voor de start  ervan. 

De toepassing “Mijn studiemateriaal” geeft de studenten op een transparante manier toegang tot overzichten van het studiemateriaal en de e-publicaties. Ook campus Schaarbeek sluit vanaf volgend academiejaar aan bij het proces voor zelfgeschreven cursusteksten.

In deze digitaleren-tip verneem je hoe OPO-coördinatoren het studiemateriaal beheren, welke ontwikkeltrajecten we met ICTO ondersteunen wanneer je als docent beslist “een eigen cursus” te ontwikkelen en op welke wijze je aanvullend studiemateriaal kan aanbieden aan studenten.

Het beheer van studiemateriaal bij Odisee

Een eigen cursus ontwikkelen?

Geen probleem.

Wat verkies je: een tekstverwerker of een online editor?

Aanvullend studiemateriaal aanbieden aan studenten

Handboeken kopen de studenten via Standaard Boekhandel in papieren of elektronische versie. Zelfgeschreven cursussen ontvangen de studenten als e-publicaties (pdf/e-book) of als online cursus (e-course) op basis van hun studieprogramma (ISP). Software kunnen de studenten downloaden en gebruiken via Academic Software. Het beheersysteem voorziet ook “Ander studiemateriaal” voor studiemateriaal dat niet bij bovenstaande vormen past.

Tijdens het semester ontstaat er ook aanvullend studiemateriaal, vaak bij geplande activiteiten, een opdracht of projectwerk. Dit kan gaan om uiteenlopende media: PowerPoints, lesopnames, oefeningen of toetsen, opdrachtbestanden, interessante websites, enz… 

Dit aanvullend studiemateriaal kan je als docent aanbieden via Toledo (bij voorkeur als onderdeel van een online leerpad) of op de meest relevante pagina via je e-book of je e-course

Bekijk enkele voorbeelden en hoe dit praktisch werkt via de ICT kennisbank.

Maak een afspraak bij ICTO

Je kan een online afspraak maken met een ICTO-medewerker voor individuele begeleiding bij de keuze, het ontwerp of de ontwikkeling van jouw studiemateriaal.

Wat met de studenten?

De nieuwe aanpak vraagt ook een transparante communicatie naar de studenten.

De studenten worden geïnformeerd via de pagina’s Een succesvolle start en Studiemateriaal @ Odisee.

Daar vinden ze ook een tijdslijn waarom de verschillende stappen van het beschikbaar komen van overzichten en studiemateriaal zelf wordt opgesomd.

Het verloop van studiemateriaal voor studenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *