Wil je dit academiejaar je digitale competenties verder aanscherpen? Ontdek het ICTO-aanbod

We bieden je graag een overzicht van het opleidingsaanbod dat ICTO binnen Odisee voorziet tijdens het eerste semester van het academiejaar 2023-2024. Naast de reguliere ondersteuning kan je namelijk verschillende modules volgen.

Meer bepaald biedt Start-To-Teach@Odisee een waaier aan modules, onder andere op het vlak van educatieve technologie. Zowel beginnende als meer ervaren docenten zijn van harte welkom. Je kan intekenen op verschillende workshops en e-courses in combinatie met coachingssessies, en dit over verscheidene thema’s. 

Freepik – Flaticon

Wil je bijvoorbeeld graag meer te weten komen over activerend lesgeven met digitale middelen, blended leren of digitaal examineren? Of wil je je verdiepen in het gebruik van Toledo, Microsoft 365, onderwijsruimtes of studiemateriaal? Neem een duik in het aanbod!


Verken het opleidingsaanbod

Wil je snel een overzicht van de belangrijkste onderwijstechnologieën die Odisee aanbiedt? Of wil je je kennis hierrond opfrissen? Met deze e-course ben je meteen mee. Onder andere Toledo, Microsoft 365, KULoket en het personeelsplatform komen aan bod. Je leert ook meer over digitale hulpmiddelen om je studenten te activeren, studiemateriaal, infrastructuur en online examens. 

Deze zelfstudiecursus kan je volledig zelfstandig doorlopen op een moment dat het voor jou past. De e-course is zo opgebouwd dat je zelf kan kiezen welke inhoud je in welke mate wil doornemen. 

Meer info en inschrijven

Hoe kan je je studenten betrokken houden tijdens de les? In deze online interactieve inspiratiesessie op 16 oktober krijg je een overzicht van diverse haalbare werkvormen waarmee je je studenten kan activeren in je onderwijspraktijk, zowel op de campus als online. Zo kan je hen meer eigenaar maken van hun leerproces. Met behulp van verschillende praktijkvoorbeelden, didactische en praktische tips leer je de gepaste ICT-tools op een doordachte manier inzetten.

Meer info en inschrijven

Wil je je lessen op de campus combineren met online contactmomenten en/of activiteiten die studenten zelfstandig dienen te doorlopen? In deze module ga je aan de slag met de ABC-methodiek, een aanpak die je in zeven stappen helpt om je opleidingsonderdeel, een module, een reeks lessen, een leerlijn … te (her)ontwerpen naar een blended aanpak. Op basis van je vooropgestelde doel bepaal je welke leeractiviteiten en evaluatievormen je gaat inzetten. Het resultaat is een storyboard waarmee je je lessen concreet kan uitwerken. De module bestaat uit twee onderdelen:

  1. een online gedeelte in de vorm van een e-course, die je zelfstandig doorloopt
  2. een workshop op donderdag 9 november (9u.-12u.) op campus Brussel, waarbij de nadruk ligt op het ontwerpen en het contact met je collega-docenten

Meer info en inschrijven

Evalueren vormt een essentieel onderdeel van je onderwijspraktijk. In deze module word je vertrouwd met de visie op evalueren aan Odisee en hoe je deze kan realiseren. De module bestaat uit twee onderdelen:

  • Je doorloopt individueel en op eigen tempo een e-course waarin je meer te weten komt over het wat en hoe van evalueren aan Odisee. Hierbij is er aandacht voor zowel formatief als summatief evalueren.
  • Daarna kies je een thema waarin je je verder wil verdiepen, namelijk formatief evalueren of digitaal examineren. Het traject rond digitaal examineren is in de eerste plaats gericht op docenten die online examens willen afnemen. Op basis van een intakegesprek met een ICTO-collega ga je aan de slag. Je bouwt stap per stap een examen op in onze digitale examenomgeving en gaat na of proctoring een meerwaarde kan bieden tijdens de afname van het examen. Je kan doorheen het traject rekenen op ondersteuning vanuit ICTO.

Meer info en inschrijven

Toledo biedt een brede waaier aan hulpmiddelen om zowel campusonderwijs, blended onderwijs als afstandsonderwijs vorm te geven. In deze module ga je aan de slag met die hulpmiddelen. Je kiest uit onderstaande lijst één tot drie thema’s waarrond je wil werken:

  1. communicatie met studenten ondersteunen
  2. studenten informeren
  3. studiemateriaal aanbieden
  4. studenten evalueren
  5. differentiëren in het leerproces

Onder begeleiding verdiep je je in jouw selectie van thema’s. Werk je nog met Original-cursussen in Toledo of al met Ultra-cursussen? Je traject wordt hierop afgestemd, waarbij je kan rekenen op begeleiding van je ICTO-coach tijdens individuele coachingssessies. Op 19 december organiseren we een online uitwisselmoment, zodat je je ervaringen kan delen met collega-docenten.

Meer info en inschrijven

Microsoft 365 biedt heel wat mogelijkheden. In deze module leer je meer over de wijze waarop je verschillende applicaties van Microsoft 365 kan inzetten voor je onderwijs. Volgende thema’s komen aan bod:

  • een globaal overzicht van de mogelijkheden van Microsoft 365
  • vlot kunnen werken met OneDrive
  • online lesgeven met Microsoft Teams
  • interactie tijdens een online les
  • online groepsinteractie en groepswerk

Je verdiept je in deze thema’s in een e-course, die je zelfstandig doorloopt op een moment dat het jou past. Daarnaast kan je rekenen op begeleiding van je ICTO-coach tijdens één of meerdere individuele begeleidingssessies. Op 19 december organiseren we een online uitwisselmoment, zodat je je ervaringen kan delen met collega-docenten.

Meer info en inschrijven

Welke soorten onderwijsruimtes zijn er aan Odisee ter beschikking? En hoe kan je deze gebruiken? In deze module maak je kennis met verschillende types onderwijsruimtes en word je op weg gezet met de basisbediening ervan. Daarnaast kom je meer te weten over zowel de technische als de didactische mogelijkheden.

Concreet verdiep je je in het gebruik van de onderwijsruimtes in een e-course, die je zelfstandig doorloopt op een moment dat het jou past. Heb je vragen over een specifieke onderwijsruimte? Dan kan je intekenen voor een individuele begeleidingssessie bij een ICTO-collega. Op 19 december organiseren we een online uitwisselmoment, zodat je je ervaringen kan delen met collega-docenten.

In welke vormen kan je je cursus online aanbieden? Hoe kan je je studenten het studiemateriaal actief laten gebruiken tijdens hun leerproces? En welke toevoegingen kan je doen? Deze vragen staan centraal in de module rond studiemateriaal. Je kiest uit onderstaande lijst één tot drie thema’s waarrond je wil werken:

  1. handboeken
  2. eigen e-publicaties
  3. eigen e-courses
  4. software
  5. activerende bouwstenen
  6. video

Onder begeleiding verdiep je je in jouw selectie van thema’s. Je doorloopt hiervoor een e-course wanneer het jou past. Daarnaast kan je rekenen op begeleiding van je ICTO-coach tijdens individuele coachingssessies. Op 19 december organiseren we een online uitwisselmoment, zodat je je ervaringen kan delen met collega-docenten.

Meer info en inschrijven

Welke mogelijkheden zijn er nog?

Flat Icons – Flaticon

Naast het bovenstaande opleidingsaanbod wijzen we je ook graag nog op volgende mogelijkheden:

  • Heb je vragen over het didactisch of technisch gebruik van onderwijstechnologie, wil je graag advies bij de aanpak van blended onderwijs of online onderwijsactiviteiten, heb je graag ondersteuning bij het opzetten van digitale examens … ? Je kan je altijd individueel of in kleine groep inschrijven voor een ICTO-begeleidingssessie, waarbij je 30 minuten boekt om je vraag met een ICTO-medewerker te bespreken.
  • Wil je snel een overzicht van alle soorten professionalisering die ICTO aanbiedt? Ga naar het volledige professionaliseringsaanbod op het personeelsplatform en tik in de zoekbalk aan de linkerkant ‘ICTO’ in. Dan vind je ons volledige opleidingsaanbod op een rijtje.
  • Plan je graag een opleiding op maat van je team, bijvoorbeeld in het kader van een onderwijsdag? Op het personeelsplatform vind je een greep uit het aanbod op het vlak van educatieve technologie. Nieuwe ideeën of suggesties zijn ook zeker welkom. We gaan graag met jou in overleg zodat de inhoud van de sessie(s) zo goed mogelijk aansluit bij de verwachtingen en wensen van de opleiding en/of cluster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *