Wooclap: nieuwe tips & tricks

Wat vooraf ging

Sinds AJ 22-23 wordt het interactief antwoordsysteem Wooclap onbeperkt aangeboden aan docenten (én studenten). Wooclap is dé tool om alle studenten tijdens een (on-campus, off-campus, hybride) les op uiteenlopende manieren  te activeren.

Intussen gingen reeds meer dan 250 Odisee-docenten aan de slag met deze interactieve presentatietool. Is deze tool nieuw voor jou en ben je geïnteresseerd om ermee te starten? Klik dan eerst door naar de vorige tip waarin je via een kennisclip de basis onder de knie krijgt.

Nieuwe tips & tricks

Wooclap biedt op regelmatige basis nieuwe interacties aan. Nieuwe bouwstenen die nog in testfase zijn (en dus mogelijk nog kleine wijzigingen kunnen ondergaan) worden gelabeld met BETA. In onderstaande kennisclip komen 4 nieuwe interacties aan bod.
 
Bij het gebruik van Wooclap ligt de focus standaard op het activeren van studenten tijdens een live/synchrone interactie. Het is echter ook mogelijk om in een Wooclap evenement een vragenlijst aan te bieden die studenten asynchroon kunnen invullen. Zo kan je bijvoorbeeld, als voorbereiding op of als fase in een les, de studenten op eigen tempo laten deelnemen aan een evenement waarvan je de resultaten dan (achteraf) analyseert en/of bespreekt in de les. In onderstaande kennisclip leer je hoe je aan de slag gaat met de optie ‘deelnemerstempo’.
 
Na het afronden van een Wooclap evenement kan je een interactief rapport raadplegen en downloaden waarbij je de resultaten kan bekijken per vraag of per deelnemer. In onderstaande kennisclip leer je waar je de rapporten vindt en hoe je ze kan interpreteren.
 

Het was al mogelijk om evenementen te groeperen en dus structureren in mappen (in Wooclap spreken ze van dossiers). Om je startpagina nog overzichtelijker te maken kan je nu ook een andere kleur toekennen aan mappen. Je hebt keuze uit 6 kleuren.

Wil je naar analogie met Kahoot! werken met competitie waarbij niet alleen juiste antwoorden, maar ook de snelheid de score mee bepalen en op ieder moment een ranglijst kan getoond worden? Zet dan via de instellingen van je evenement de optie Wedstrijd modus aan. Tijdens het afnemen van het evenement kan je op elk moment op het trofee pictogram klikken om de ranglijst te tonen. De studenten zien op hun eigen toestel op welke plaats ze staan. Denk goed na wanneer je deze optie wel en niet gebruikt. Wedstrijd modus kan er toe leiden dat vragen niet meer goed gelezen worden en dat antwoorden minder weloverwogen gegeven worden.

Bij interacties waarbij geen actie nodig is van de student (vb. slide, draai het rad…) kunnen studenten, naar analogie met wat in een Teams meeting mogelijk is, door links onderaan op het duimpje te klikken een lijstje met emoji’s weergeven. Wanneer ze op een emoji klikken vliegt deze rechts onderaan op het scherm (en dus op de projectie) van de docent van onder naar boven. Hieronder zie je op de eerste afbeelding de weergave van de docent en op de tweede afbeelding het effect bij de docent. Bij interacties waarbij studenten wél iets moeten doen verschijnt deze optie niet.
 

Wooclap biedt heel wat templates aan die je kan gebruiken als inspiratie of als basis voor een evenement. Een template bevat niet enkel een bepaalde ‘lay-out’, maar ook een vragenreeks. De beschikbare templates zijn (op dit moment) Engelstalig en Franstalig waardoor de meerwaarde mogelijk beperkt is.

Bij het creëren van interacties was het al mogelijk om tekst en afbeeldingen te gebruiken in vragen en antwoorden. Vanaf nu is het ook mogelijk om audio te integreren. Je bladert naar een audio-bestand (vb. mp3-file) op je computer door op het audio-pictogram te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *