Een e-course voor je eigen vak

Er zijn heel wat manieren om cursusmateriaal te ontwikkelen: een (verrijkt) e-book, kennisclips, leermateriaal en leerpaden op Toledo, …

Als Odisee-docent is het ook mogelijk om leerinhoud aan te bieden als zelfstudiecursus op het e-courses platform https://ecourses.odisee.be

In de tip ‘van start met onderwijstechnologie‘ kon je al lezen en ervaren dat de technologie ook ingezet wordt als professionaliseringsmiddel door ICTO.

Enkele kenmerken en mogelijkheden van een e-course zijn:

  • zelfstudie: in opeenvolgende stappen of vrij
  • multimediaal: tekst, afbeeldingen, video
  • activeren: 50 H5P bouwstenen, quizzen
  • open: studenten, medewerkers van Odisee én externen
  • modern: look en feel
  • responsief: optimale ervaring op alle devices
  • certificering: na doornemen of na quiz/toets
  • opvolging: wie zit waar in het leerproces
  • visuele paginabouwer: eenvoudig, veel opties
    (deze tip werd vormgegeven met dezelfde tool)

Onderstaande ‘image sliders’ geven een korte impressie van hoe je aan de slag gaat met een e-course als student (leren) en als docent (creëren)De image slider is meteen een functioneel voorbeeld van een H5P-bouwsteen die kan geïntegreerd worden in een e-course.

Heeft deze tip je interesse gewekt? Wanneer je de eerste keer aanmeldt (via de ‘Inloggen Odisee’ knop) op het e-courses platform wordt jouw account gecreëerd en ben je ‘student’ op het platform. Het loont zeker de moeite om ‘Als docent van start met onderwijstechnologie aan Odisee‘ (diagonaal) door te nemen om een afgewerkt voorbeeld te bekijken van een zelfstudiecursus.

Deze YouTube afspeellijst (45′) gidst je, aan de hand van een voorbeeld, door het volledige proces van het bouwen van een zelfstudiecursus op https://ecourses.odisee.be.

Om zelf aan de slag te gaan als instructor neem je contact met ICTO, waarna jouw account een upgrade zal krijgen van ‘deelnemer’ naar ‘instructor’. Uiteraard kan je voor meer info en ondersteuning ook altijd intekenen voor een ICTO-begeleidingssessie.

Naast het algemene e-courses platform worden er nog enkele thema-platformen gebruikt binnen Odisee. Meer info vind je hier.

Zo is er bijvoorbeeld het platform e-learning waarop (toekomstige) leerkrachten hun digitale vaardigheden en skills om onderwijstechnologie te integreren in hun onderwijspraktijk kunnen aanscherpen. Het platform bevat intussen meer dan 20 cursussen, meer dan 5.000 studenten (eigen studenten, maar nog veel meer externen) en meer dan 500.000 verwerkte (interactieve) pagina’s. Dit resulteerde in meer dan 10.000 succesvol afgewerkte cursussen.

Het aantal e-courses dat ingezet wordt als verplicht studiemateriaal bij vakken van Odisee nam de voorbije jaren sterk toe. Daarom zal het vanaf juni 2022 mogelijk zijn om in Studiemateriaal Beheer de vorm e-course toe te voegen als studiemateriaal. Zo worden de studenten ook via de ECTS-fiche en hun Toledo-cursussen op de hoogte gebracht van de e-courses die horen bij hun vakken en kunnen ze deze nog gemakkelijker raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *