Een kerstwens van het ICTO-team 🎄

🎄Lieve Odisee-familie, groot en klein,

 

Met ICTO willen we jullie kerst extra schitterend maken, een puur festijn! 🌟🎅

Toledo en Microsoft 365, als cadeaus onder de boom,

Brengen jullie kennis, als een sprankelende droom. 💻🎁

Het ICTO-kernteam, als elfjes in de nacht,

Staat paraat om jullie te helpen, heel zacht. 🧚‍♂️🌙

Boek een sessie, simpel en snel,

Met een ICTO-begeleidingssessie, helemaal geholpen en wel! 📅✨

Moge jullie kerst zijn als een AI-melodie,

Met noten van geluk, in harmonie, een digitale odyssey. 🎶🤖🕊️

Vrolijke feestdagen en een jaar dat digitaal straalt,

Gevuld met vreugde en succes, alles wat het leven bepaalt! 🎉💻🌟

 

Het ICTO-team

Kreeg het voltallige ICTO-team last van te veel schermtijd en zijn we als creatieve uitlaatklep aan de slag gegaan met knutsellijm en glitter? Ambiëren we een nieuwe carrière als huisdichters?

We schreven deze kerstwens duidelijk niet zelf maar lieten ons inspireren door de nieuwste trends in artificiële intelligentie. Ook bovenstaande kerstkaart maakten we niet zelf. Het watermerk linksonder in de afbeelding heeft ons mogelijks al verraden. 

Hoe dan ook, we hopen dat jullie genoten hebben van onze creatieve uitspatting met generatieve AI-tools en glitter. 

Hoe gingen we te werk?

Voor het genereren van de tekst voor de kerstwens vroegen we eerst aan Copilot in de webbrowser Microsoft Edge wat het ICTO-team van Odisee doet, wie ze zijn, wat hun taken zijn en welke ondersteuning ze bieden. De output was behoorlijk goed maar bevatte hier en daar toch een onvolmaaktheid. We dienden hier dus nog wel wat aan te editeren. De kerstwens vroegen we door middel van 2 prompts.

  1. “Ik ga je in volgende prompt een tekst geven. De tekst zal tussen [] staan. Maak van deze tekst een korte, grappige kerstwens van het ICTO-team. De kerstwens moet rijmen.”
  2. Tussen de vierkante haken gaven we de output van onze eerst vraag over het ICTO-team.

Deze prompt lieten we meermaals opnieuw uitvoeren. De uiteindelijke kerstwens werd een combinatie van de verschillende resultaten die Copilot ons gaf en kleine eigen aanpassingen. 

De afbeelding genereerden we met de eenvoudige prompt: “Create image: een kerstkaart met het woord ICTO”. 

Disclaimer: hieraan gingen meerdere weinig succesvolle pogingen met andere prompts vooraf. Zowel binnen Copilot als andere AI-tools zoals Firefly van Adobe. Een kleine greep uit de resultaten: 

 

Bij het genereren van afbeeldingen was het vooral moeilijk om het juiste aantal personen op de afbeelding te krijgen. Zelfs prompts met de expliciete boodschap 9 personen in beeld te brengen kwam, zoals je ziet, zelden tot het gewenste resultaat. Ook het toevoegen van de juiste tekst verliep zeer moeizaam.

Copilot is de nieuwe benaming van Bing Chat Enterprise. Daarover deelden we reeds deze informatie op het personeelsplatform: Bing Chat in een oogopslag | Odisee . 

Copilot integreert ChatGPT (om tekst te genereren) én DALL-E (om afbeeldingen te genereren) in je browser en beschermt zowel jouw data als die van onze instelling aangezien de data niet wordt gebruikt om het model verder te trainen. Dit wil echter ook zeggen dat je prompts niet bewaard worden. Heb je dus dé perfecte prompt gevonden, bewaar die dan in een eigen promptbibliotheek als je deze later nog wil hergebruiken.

Nood aan wat opfrissing van je geheugen over ChatGPT en DALL-E? Lees dan even deze Digitalerentip opnieuw: Artificiële intelligentie in onderwijs – Digitaleren.be

Kan het ICTO-team dan nu op een tropisch eiland gaan zitten met een kokosnoot en doen alsof we dit werk zelf maakten? Niet helemaal, want zoals we al zeiden, gingen er wel enkele mislukte experimenten aan vooraf en is het resultaat deels gegenereerd door Copilot maar deden we ook eigen aanpassingen. Wie is dan eigenaar van het resultaat? Moeten we ook telkens onze bron vermelden wanneer we in de toekomst een generatieve AI-tool gebruiken? Hierover bestaan nog geen duidelijke spelregels. Bronvermelding bij het gebruik van een generatieve AI-tool is quasi onmogelijk bij te houden wanneer je de tool gebruikt in een creatief proces zoals bij de kerstwens hierboven. 

Genereer je een AI-afbeelding met één eenvoudige prompt dan kan je op volgende manier wel je bron vermelden: Afbeelding gegenereerd met de prompt “A person with a laptop on a tropical island with a coconut drink” door Firefly, Adobe, 2023 (https://firefly.adobe.com)

Vrees niet, we komen gewoon zelf terug in 2024 met meer Digitaleren! 😉

Professionalisering

Ben je nog niet helemaal vertrouwd met het gebruik van artificiële intelligentie in het onderwijs en ben je op zoek naar een goede instap hierover? De werkgroep AI in Onderwijs organiseert een reeks van drie korte webinars over AI. We herhalen deze reeks drie keer gedurende dit academiejaar. Breng al je vragen of bedenkingen over het gebruik van AI in onderwijs mee. We maken er graag tijd voor. 

  • Sessie 1: AI in Odisee – The basics
    AI heeft een grote impact op ons onderwijs. In deze webinar zullen we je een overzicht bieden van wat AI is, hoe het werkt, wat de voordelen en uitdagingen zijn en hoe Odisee wil omgaan met AI. Heb je nog geen of zeer weinig ervaring met het gebruik van generatieve AI-tools om je lessen te verrijken? Geen probleem! We laten je graag zien hoe je dat kan doen.
  • Sessie 2: AI voor evaluatie
    Tijdens deze tweede webinar gaan we in op wat AI kan doen voor evaluatie. We testen samen uit hoe generatieve AI je kan helpen inspireren voor vraagstelling, het maken van rubrieken en het geven van feedback.
  • Sessie 3: AI voor Odisee
    Nu je de basics onder de knie hebt gaan we tijdens deze laatste webinar kijken welke AI-ondersteunde tools we binnen Odisee reeds in gebruik hebben en hoe die tools ons kunnen helpen om content te maken.
Alle informatie over data, uur en inschrijving vind je via volgende opleidingspagina: AI: webinarreeks | Odisee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *