Kennisclips: hoe begin ik hieraan en waarop moet ik letten?

Wat is een kennisclip?

Een kennisclip is een korte video van maximaal een 6-tal minuten waarin je één specifiek onderwerp, begrip of basisprincipe uitlegt of een vraag beantwoordt. Je kunt kennisclips bijvoorbeeld inzetten om de voorkennis van studenten te activeren, als teaser voor een les of om feedback te geven op een ingeleverde opdracht. 

Het maken van zo’n kennisclip lijkt misschien moeilijk en arbeidsintensief, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bovendien is het niet altijd nodig om zelf een kennisclip te maken. Je kunt ook gebruikmaken van bestaande kennisclips van collega’s of van clips die je vindt op internet. Hieronder krijg je alvast enkele suggesties:

Waarop moet ik letten bij het maken van een kennisclip?

Bij het maken van een kennisclip zijn er verschillende elementen die een invloed hebben op hoe effectief deze is en hoeveel studenten deze daadwerkelijk bekijken. In onderstaand overzicht bespreken we de belangrijkste hiervan.

Hoe pak ik dit in de praktijk aan?

Wanneer je hebt beslist dat je met een kennisclip het best je leerdoel kan bereiken, rijst uiteraard de vraag hoe je daaraan begint. Hieronder komen de belangrijkste stappen van dit proces aan bod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.